În perioada interbelică s-au înregistrat mari schimbări mai cu seamă în ceea ce priveşte moda feminină. Fiind o categorie tot mai numeroasă pe piaţa muncii şi primind noi libertăţi sociale, printre care şi dreptul la vot, femeile au revoluţionat şi domeniul modei. Ţinutele din ce în ce mai funcţionale şi mai comode au luat locul corsetelor şi al rochiilor ample, doamnele devenind tot mai îndrăzneţe şi în ceea ce priveşte obiceiul de a fuma, transformând țigareta într-un accesoriu care desemna emanciparea.

Populaţia înstărită îşi permitea să fie la modă consultând cataloagele și revistele occidentale, croitoresele și modistele adaptând materialele, modelele și culorile la cerințele clientelor. În trecut chiar dacă un anumit model de rochie sau un croi era la modă, fiecare ținută era individualizată. Purtarea părului scurt a adus și renunțarea la pălăriile ample și foarte încărcate, dar extravaganța a continuat să se dezvolte pe alte paliere, apărând pălării cu forme bizare sau cu accesorii scumpe, cele mai căutate fiind penele păsărilor din ținuturi exotice. Pălăriile ușoare, cu boruri largi au continuat să fie preferatele femeilor mai cu seamă vara. Tenul alb și buzele puternic nuanțate cu ruj roșu atrăgeau în mod deosebit atenția.

mai mult la   /clujwebstory.ro/moda-in-clujul-interbelic/


1 COMENTARIU

  1. Este foarte interesant cea ce scris despre moda interbelică la Cluj. Sunt în grupul Amintiri din Vechiul Cluj, și v/ași intreba dacă permiteți să arăt pozele(bineințeles cu autor) despre schimbarea modei interbellice la doamne și bărbati. Foarte mulți „bătrîni” ar aprecia această postare. Cu stimă Minier Stefan Csaba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.